top of page

Een sterk PR bericht gaat om keuzes en maatwerk.

Er is zelden zoiets als één type bericht aan alle media


Ik zie het nog vaak gebeuren: een bedrijf stelt een persbericht op of laat dit opstellen en stuurt dit vervolgens naar zoveel mogelijk media tegelijk. Vaak zelfs nog aan diverse journalisten en redacties binnen het medium. Tenzij je Corona-nieuws hebt - of ander nieuws dat echt iedereen aangaat - is dat meestal een slecht idee als je de verpakking niet wijzigt. Waarom?


  • Elk medium heeft een eigen lezers/kijkerspubliek. Een redacteur selecteert nieuws en de presentatie daarvan op een manier die bij hen past. Hart van Nederland trekt nu eenmaal een ander publiek dan het Financieel Dagblad. 

  • Redacties worden overspoelt met persberichten. Een vakkundig PR persoon weet welk bericht echt relevant is voor de betreffende redactie en/of redacteur. Wanneer dit niet op maat wordt aangeboden, beland je al snel voorgoed op de spamlijst. Stuur dus nieuws op maat, geen spam. 

  • Tijdgebrek heerst op redacties. Een bericht dat in de toon van het medium is, heeft meer kans van slagen op doorplaatsing. Pas je bericht hier dan ook op aan. 

  • Je hoeft niet alles te vertellen in één bericht. Maak keuzes en houdt het bij een duidelijk nieuwsfeit, een heldere boodschap. Dit vergroot ook de kans om een korte tijd later met boodschap 2 onder de aandacht te komen en je spreiding hebt van nieuws. 

  • Een medium zoekt exclusiviteit. Wanneer je een primeur of interview aanbiedt, vergroot je de kans op een goed inhoudelijk stuk. Kwaliteit boven kwantiteit.

  • Nieuws en updates die wel voor je doelgroep relevant zijn en misschien minder voor de pers, kun je heel goed delen op je eigen (social) mediakanalen. Zorg voor een goede contentstrategie en SEO content. Ook journalisten zoeken op sociale media en via zoekmachines naar informatie en komen zo uiteindelijk wel bij jou terecht!


PR is maatwerk en heeft tegelijkertijd dezelfde basis. Daarom is je kernboodschap zo belangrijk. Wie ben jij als merk en waar sta je voor? Hoe je dit over de bühne brengt verschilt per medium of subdoelgroep.


Weet jij welke media voor jou het belangrijkste zijn en waaraan zij (hun lezers/kijkers) behoefte hebben? Ik ben benieuwd hoe jij dit aanpakt!



 
 
 

Comments


bottom of page