top of page

Hoe houd je focus en daadkracht? Lessen uit de PR praktijk


Nu de meesten van ons vooral thuiswerken wordt er veel gevraagd van onze flexibiliteit, focus en motivatie. De eerste weken ging het bij de meesten nog wel. Er ligt nog werk dat afgerond moet worden, de situatie voelt onwerkelijk en we zijn vooral bezig om de zeilen bij te zetten rondom alle praktische verandering. Nu dat loopt merk ik bij mezelf en om me heen dat mensen meer moeite krijgen met focus en motivatie.


Om succesvol te zijn in het PR vak, is focus essentieel. Je werkt op verschillende klanten, vaak zijn de onderwerpen zeer divers en je hebt te maken met een uitgebreid medialandschap waar continue iets gebeurd. Hoe zorg je dat je resultaat boekt en echte aandacht hebt voor klanten terwijl je veel ballen omhoog houdt?


Daarom een paar tips uit de PR praktijk die je kunnen helpen om de vaart er in deze tijd in te houden. Met stip op nummer 1:


  1. Maak je niet te druk! Uhm, wat? Er moet toch van alles gebeuren? “Ik kom niet aan mijn acht uur werken. De thuisschool moet gebeuren, ik heb geen oppas, ik ‘moet’ nog zoveel…” Een van de belangrijkste dingen die ik leerde is toch om je niet druk te maken, juist als je dat bent. Neem een time-out en een moment afstand van de zaken. Dat houdt je blik fris en je stresshormoon laag. Het is soms even oefenen, maar het werkt echt. Gekke bijkomstigheid is soms wel dat juist je omgeving stress krijgt omdat ze die bij jou niet of minder ervaren. 

  2. Stel doelen. Niet teveel, houdt het bij 1-3 doelen per dag en doe die als allereerste zodra je tijd hebt. Juist als je er tegenop ziet. Zelf probeer ik het belangrijkste van de dag voor 10 uur te doen. Nog voordat ik mijn mailbox en sociale media open om vragen te beantwoorden. Als de dagen vol zijn, kan het dus zo zijn dat ik extra vroeg opsta om mijn ‘ding van de dag’ te doen. Wanneer dan om 9 uur de rest van de wereld aangaat, ben ik al klaar en heb tegelijk nog veel tijd over. Lekker dat dit voelt!

  3. Focus op een haalbare manier. Je kunt in deze tijd misschien minder makkelijk een focusblok inplannen. Althans, hier thuis schraap ik de kwartiertjes, snelle mailtjes, uurtjes en soms wat langer bij elkaar. Hoe breng je dan focus aan? Door per dag maar één ding te plannen. Eén activiteit waar jij je die dag opricht en die aan het einde van de dag - en met een beetje geluk al veel eerder - klaar is. Dat geeft een lekker gevoel en meestal heb je nog tijd over voor wat extra punten van je actielijst. Toen ik nog bij PR bureaus werkte leerde ik mijzelf aan om per dag de focus op één klant te houden. Niet dat ik andere klanten of lopende zaken naast me neerlegde, nee. Urgente acties werden afgehandeld of gepland. De focus hield ik door mijzelf telkens weer te dwingen om terug te gaan naar de ‘klant van de dag’ en daar meters op te maken. 

  4. Schakel je telefoon, e-mail en sociale media uit als je bezig bent. Zelfs al heb je maar een kwartier om wat te doen. Doe alleen datgene wat je wilt doen!

  5. Bedenk jezelf dat je het verschil niet in een dag maakt. De Chinese Muur werd ook niet in een dag gebouwd. Elke dag één stap, zijn 365 stappen per jaar. Moet je zien wat je dan gedaan hebt!


Er ligt soms ook gewoon (te)veel op je bord en daardoor kun je een gevoel van verlamming krijgen en juist niks doen. Accepteer dat het zo is, schrijf al je actiepunten op zodat het uit je hoofd is. En dan aan de slag met bovenstaande tips. Ik weet zeker dat jij in no-time je focus weer hebt en met plezier werkt in deze bijzondere tijd. Succes!12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page